EU skal sætte normen globalt – men det kræver noget af os

April 22, 2019

Hvem skal sætte standarden fremover? Os, USA eller Kina?

 

Efter årtier med fred, vækst og et EU, som rykkede tættere sammen, står vi nu i den vilde situation, at en af os har valgt at forlade klubben. Briterne træder ud og med det, er vi blevet én mindre til at sætte et fælles aftryk på vores omverden.


Samtidig oplever vi en opbremsning i europæisk økonomi, og politisk i EU bruger man for mange lejligheder til at lave kompliceret regulering, som tager pusten fra vores virksomheder. 

 

Vi er nødt til at se hinanden i øjnene og reelt overveje, om det er os i Europa, der skal sætte normen fremover for produktion, fødevaresikkerhed, miljøhensyn, for bare at nævne nogle. Eller om det skal være USA eller Kina, der sætter den norm. Vi skal overveje om den vej, vi går i EU, fører os frem til at kunne påvirke vores omverden.

 

Vi oplever nemlig, at den globale virkelighed, som vi hidtil har kendt, ændrer sig drastisk i disse år. 

EU har været en magtfaktor i verden, fordi vi har stået sammen, og fordi vi har noget meget attraktivt at forhandle med: Det indre marked og 500 mio. forbrugere. Vi har ikke været en magt hverken fordi vi havde militære kapaciteter, ej heller fordi vi var mange mennesker. 


Men fordi vi har et effektivt og attraktivt indre marked. 

 

Og det har vi brugt. Når vi har udvekslet varer, har vi også udvekslet værdier. Vi har kunnet kræve visse standarder af dem, vi handlede med, mod at de fik adgang til vores indre marked. Højere standarder end de måske selv ville have foretrukket. Her har EU sat et positivt aftryk på vores omverden.

 

Men hvad sker der så, når væksten er faldende, og når vores virksomheder mister deres konkurrencedygtighed over for andre egne af verden?

 

Så mister vi indflydelse. 

 

Mens vi brugte syv-otte år på at komme videre fra finanskrisen, så blev Kinas BNP mere end fordoblet.

 

Vi kan ikke længere tage for givet, at vi kan sætte normen fremover. Det skal vi nu kæmpe os til. Derfor er vi nødt til at overveje, hvordan vi i EU skal stå distancen overfor både USA og Kina. Hvem skal sætte standarden globalt? Og skal de mange udviklende lande omstille sig til EU’s standarder, til de amerikanske eller til de kinesiske? 

 

Vi er nødt til at overveje, om vi er ved at skabe en stærkere eller svagere position for os selv. Dem, der sætter standarden, er foran i konkurrencen. Det er dem, der tjener pengene, og tiltrækker virksomhederne. Men det er altså også dem, der har pondus til at sætte et værdimæssigt aftryk. 

 

Her mener jeg, vi i EU har nogle bedre værdier! Demokrati, frihed, individbeskyttelse, hensyn til kloden. Det er dét, der skal dominere. Og derfor er vi også nødt til at overveje, hvordan vi skaber en regulering, som ikke tager pusten fra vores virksomheder, så de ikke sakker bagud i den globale konkurrence. 

 

Vi er nødt til at overveje, hvad vi skal leve af i Europa i fremtiden. Vi må ikke blive sejlet agterud i den globale konkurrence. Vi skal sikre, at vi bliver ved med at være en attraktiv handelspartner globalt. Kun sådan kan vi sætte det vigtige positivt aftryk på vores omverden. 

 

Indlægget blev bragt i Børsen den 9. april 2019: https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/1/379756/opinion_eu_skal_saette_normen_globalt__men_det_kraever_noget_af_os.html 

Please reload

Our Recent Posts

Hvem skal sætte standarden fremover? Os, USA eller Kina?

Efter årtier med fred, vækst og et EU, som rykkede tættere sammen, står vi nu i den vilde situ...

EU skal sætte normen globalt – men det kræver noget af os

April 22, 2019

Det indre marked er en af EU's største succeser. Med det indre marked blev hele EU til et stort hjemmemarked. En stor frihandelszone i Europa. Med sin...

Mette Frederiksens angreb på EU’s succeser gør Danmark fattigere

April 22, 2019

Jeg undrer mig gang på gang, når jeg hører de røde partier tale om klimadagsordenen. For de debatterer, som var det 1985. Men det er det ikke. Det er...

Vores økonomiske styrke sikrer klimaet

April 7, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload

22135855

©2018 BY LINEA SØGAARD-LIDELL.