EU-regulering skal være så enkel som mulig

January 27, 2019

EU’s indre marked er en kæmpe succes. I dag udgør EU-landene tilsammen verdens største økonomi. 500 millioner mennesker.

 

Det er 25 år siden, den danske EU-kommissær Henning Christophersens fik ideen om systematisk at nedbryde tekniske handelshindringer og skabe fri handel over EU-landenes grænser. Et fælles hjemmemarked for alle EU-lande. Og han fik alle EU-landene med på det.

 

Det indre marked har gjort os rigere. Det har gjort os til en attraktiv global handelspartner, som alle andre store økonomier gerne vil lave handelsaftaler med. Og det har givet os styrke til at få indført høje normer både fødevaresikkerheden og miljøbeskyttelse. Både i EU og i verden.  

 

Men succesen må ikke blive en sovepude. Og det indre marked er ikke færdigt. Det er vigtig, vi konstant holder fast i den oprindelige liberale vision om, at det indre marked skulle bidrage til at løfte vækst og velstanden i Europa.

 

I dag har vi regulering på erhvervsområdet, så vores virksomheder har ens vilkår at operere under i hele EU, og så de samtidig gør det af respekt for miljø, forbrugere, sikkerhed, og meget andet. Det er godt.

 

Men EU-reguleringen vokser sig utroligt tung og omfattende. Og det vi nødt til at ændre.

99 procent af vores virksomheder i EU er små og mellemstore. Derfor skal vi indrette vores regulering, så den også kan håndteres af små og mellemstore virksomheder. Hvis vi altså vil blive ved med at leve af dem, vel at mærke.

 

Persondataforordningen er et eksempel. Den har egentlig en rigtig fin hensigt. Vi tager stilling til, hvordan vi bruger data, og vi beskytter den enkelte. Problemet er bare, at reguleringen er blevet en pokkers tung pakke af alle mulige detaljer, som skal tolkes og overholdes og indføres.

 

Det kan du håndtere, hvis du er Novo Nordisk og har en stor juridisk afdeling, eller hvis du har råd til at betale store advokatregninger.

 

Men hvis du er en lille virksomhed, sidder 10 mand i Hundested, så er det virkelig svært. Svært at overholde loven. Ikke fordi du ikke vil, men fordi den efter kompromiser, udkast, høringer og treparts-forhandlinger er blevet uhørt kompleks.

 

Men det er ikke hensigtsmæssigt. Hverken for dem, der gerne vil beskytte persondataen, eller dem, der gerne vil overholde lovgivningen.

 

Vi ender i en situation, hvor reguleringen er så omfattende, at den bliver brugt uens landene i mellem. Det skal vi væk fra. EU-regulering skal være så enkel som mulig.

 

Det er vi nødt til at sikre, når vi i øvrigt har høje ambitioner om, at EU-landene skal være verdens mest attraktive steder at leve og drive virksomhed. Vi skal bruge den sunde fornuft. Vi skal hver dag bekæmpe regulering, der bliver tung og tager energien fra vores virksomheder.

 

Derfor skal du i 2019 stemme på kandidater til Folketinget og Europa-Parlamentet, som kender hverdagen i små og mellemstore virksomheder. Og som vil kæmpe for enkel regulering, når vi udvikler fremtidens EU.

 

Indlægget blev fra i Børsen den 23. januar 2019: https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/1/375580/kommentar_eu-regulering_skal_vaere_saa_enkel_som_mulig.html 

 

Please reload

Our Recent Posts

Hvem skal sætte standarden fremover? Os, USA eller Kina?

Efter årtier med fred, vækst og et EU, som rykkede tættere sammen, står vi nu i den vilde situ...

EU skal sætte normen globalt – men det kræver noget af os

April 22, 2019

Det indre marked er en af EU's største succeser. Med det indre marked blev hele EU til et stort hjemmemarked. En stor frihandelszone i Europa. Med sin...

Mette Frederiksens angreb på EU’s succeser gør Danmark fattigere

April 22, 2019

Jeg undrer mig gang på gang, når jeg hører de røde partier tale om klimadagsordenen. For de debatterer, som var det 1985. Men det er det ikke. Det er...

Vores økonomiske styrke sikrer klimaet

April 7, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload

22135855

©2018 BY LINEA SØGAARD-LIDELL.