Frihandel gør os rigere

January 27, 2019

Den seneste tid har frihandel igen været i vælten på den globale scene. Og heldigvis ikke kun på grund USA’s protektionistiske kurs. Men også fordi at Europa-Parlamentet har godkendt EU’s frihandelsaftale med Japan. En historisk aftale, der kan løftes dansk eksport til Japan med 70 procent.

 

Tidligere på efteråret var det både aftaler med Singapore og Vietnam, det gjaldt. Det er gode nyheder.

 

Særligt fordi frihandlen er under pres globalt, hvor Trump har lavet et markant skifte. Den vestlige filosofi siden 2. verdenskrig har ellers været, at vores bånd bliver stærkere gennem handel. Så vi må se måbende til, når vores nære allierede pludselig ikke kæmper slaget for frihandel sammen med os. Men vi skal fortsat være loyale over for den filosofi.

 

Det skal vi af flere grunde.

 

800.000 danske arbejdspladser bliver skabt af international handel. Vi er et lille land, og vi har særligt brug for at kunne handle med verden omkring os. Det har gjort os rigere, men det har også givet os nogle muligheder som forbrugere, vi ellers ikke ville have opnået.

 

Faktisk har en ny rapport fra Europa-Kommissionen netop påvist, at frihandelsaftaler ikke kun løfter EU’s eksport til omverdenen, men også sikrer bedre rettigheder for arbejdstagere og bekæmper fattigdom i tredjelande.

 

Samtidig er det særligt de små og mellemstore virksomheder, som virkelig får gavn af gode handelsaftaler med lande uden for EU. Vores store virksomheder har ressourcerne til at håndtere komplekse nye markeder. Men når 99 procent af vores virksomheder i EU er små og mellemstore, er det virkelig vigtigt, at vi gør det så smidigt som muligt for dem at handle på andre markeder.

Og det er rigtig godt for os i Danmark, når EU kan hjælpe med at fjerne særregler og tekniske handelshindringer for danske virksomheder, og sikre, at virksomhederne hurtigt og nemt kan træde ind på nye markeder.

 

Handel er godt for væksten og velstanden, men også for vores bånd til omverdenen. Når vi udveksler varer, udveksler vi også værdier.

 

Gennem frihandel kan vi sammen sætte et positivt aftryk på verden omkring os. Frihandel er derfor et stærkt værktøj til både at sikre fred og bæredygtig udvikling. Vi kan gennem frihandelsaftalerne kræve visse standarder af de lande vi handler med, mod at de får adgang til det indre marked og 500 mio. forbrugere. Og dét er altså et stærkt kort i forhandlingen.

 

EU skal dyrke sin rolle for som global frihandelsleder. Hvis USA ikke vil tage den tete, ja, så vil vi. Den amerikanske præsident taler om, hvad der er en god deal for USA, og bruger det som argumentet for protektionisme. Men en god aftale er den, hvor begge parter får noget ud af det.

 

Langt det meste af Danmarks handel er handel under en handelsaftale. Der er selvfølgelig både gode og mindre gode aftaler heriblandt. Men vi er afhængige af fortsat at udbygge den internationale handel.

 

Vi skal gennem EU arbejde for flere gode frihandelsaftaler. Både for at sikre en fortsat vækst og bestemt også for at dele vores værdier og idéer. Det har verden brug for.

 

Indlægget er bragt i Sjællandske, november 2018.

Please reload

Our Recent Posts

Hvem skal sætte standarden fremover? Os, USA eller Kina?

Efter årtier med fred, vækst og et EU, som rykkede tættere sammen, står vi nu i den vilde situ...

EU skal sætte normen globalt – men det kræver noget af os

April 22, 2019

Det indre marked er en af EU's største succeser. Med det indre marked blev hele EU til et stort hjemmemarked. En stor frihandelszone i Europa. Med sin...

Mette Frederiksens angreb på EU’s succeser gør Danmark fattigere

April 22, 2019

Jeg undrer mig gang på gang, når jeg hører de røde partier tale om klimadagsordenen. For de debatterer, som var det 1985. Men det er det ikke. Det er...

Vores økonomiske styrke sikrer klimaet

April 7, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload

22135855

©2018 BY LINEA SØGAARD-LIDELL.