Jeg undrer mig gang på gang, når jeg hører de røde partier tale om klimadagsordenen. For de debatterer, som var det 1985. Men det er det ikke. Det er 2019, og klima er for længst vokset ud af økologiens skygge – og heldigvis for det.
Det handler ikke om, hvordan vi beskærer vores forbrug, stopper med at krydse landegrænser i fly, eller gør vaskemaskinerne dyrere. Det handler om, hvordan vi omstiller os. Hvordan vi skaber en bæredygtig og grøn vækst.
Det er slående så meget dommedag og selvpineri, der fylder i klimadebatten. Det virker som om de røde fuldstændig har opgivet troen på menneskets evne og vilje til at finde løsninger. Og i øvrigt har glemt den vilde teknologiske udvikling, som vi har oplevet, og som fortsat ligger for fødderne af os.
SF vil for eksempel hellere bruge 10 år på at lægge flere banespor til tog ud over hele Europa, end de vil bruge ti år til at forske i bæredygtig flybrændsel, så vi kan transportere os effektivt, bruge moderne teknologi og samtidig begrænse flyenes CO2-aftryk. Jeg vil det sidstnævnte.
For mig er det ikke bæredygtigt at begrænse os. Jeg vil ikke sætte hjulene i stå. Jeg vil skabe en grøn vækst. For ligesom vi er nødt til at sikre en grøn omstilling i vores industri, transport og landbrug, er vi også nødt til at sikre vores konkurrencedygtighed.
For hvem er det alt andet lige, som går forrest på denne dagsorden og løfter niveauet globalt? Det er EU. Men det kan vi i dag, fordi vi er en stærk økonomi, og derfor har noget attraktivt at forhandle med: adgangen til det indre marked og 500 mio. forbrugere. Så snart det ikke er mere attraktivt end andre poler i verden, ja, så ryger den globale indflydelse også.
Og det er vi nødt til at huske på, når vi taler om klimaet og alle de snuptagsløsninger, som flyver rundt i skåltalerne for tiden. Vi må ikke gå i frø. Vi skal derimod skabe nytænkende løsninger, som virker herhjemme i EU såvel som i Bangladesh eller i New Delhi.
Danmark står for 0,1 procent af verdens CO2-udledning, EU for 10 procent, og hvad så med resten. Her skal vi bruge den indflydelse, som vi har i kraft af, at vi er en stærk økonomi. Vi skal overveje, hvordan vi behandler de handelspartnere, som ikke laver op til Paris-aftalen. Vi skal sikre, at vores virksomheders bæredygtige produkter og forretningsmodeller har gode muligheder for at blive eksporteret. Vi skal bruge verdens største forskningsprojekt i EU, Horizon, til at sikre udvikling af nye bæredygtige løsninger.
Det er sådan, vi skaber reel handling for vores klima.
Vi er 7 mia. mennesker på jorden. Vi skal lige nu sikre, at vi kan skabe en bæredygtig omstilling, uden at jordens øvrige 6,5 mia. mennesker fravælger os som region. Vi kan kun diktere miljø- og klimastandarder, så længe vi som region er en økonomisk magt – og vi kan kun være en økonomisk magt, hvis vi også tager hensyn til vores virksomheder.
Indlægget blev bragt i Jyllands-Posten søndag den 7. april 2019: https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE11298201/vores-oekonomiske-styrke-sikrer-klimaet/
Our Recent Posts
Tags